1. בחירת העץ מתאים למיקום המתאים
2. הכשרת הקרקע
3. בחירת העץ במשתלה
4. שתילה ותמיכה
5. עיצוב נוף העץ
1. בחירת העץ מתאים למיקום המתאים: לכל עץ צורה אופינית הכוללת מימדי רוחב, גובה מבנה, צורת עלים וכו'. לכל עץ תכונות עמידות ו/או רגישות למזג אויר, מחלות ומזיקים. החלטנו לשתול עץ חדש בגינה או ברחוב? עלינו לבדוק תחילה מספר דברים (רשימה חלקית): האם ישנם במקום השתילה המיועד חוטי חשמל וטלפון? באיזה גובה הם? מה הרוחב בין הבתים? מה רוחב שביל הולכי הרגל? האם מבנה של עץ שנשתל ליד כביש, מאפשר לידו מעבר חופשי של מכוניות? באיזור שיורד בו שלג (אפילו פעם בכמה שנים), האם העץ שאנו רוצים יכול לעמוד בתנאים אלה? קירבה לביוב; האם העץ לא יזיק למערכת זו בשנים הבאות? אחרי שהבנו את גודל השטח המיועד ותכונות נוספות של אתר השתילה, נחפש עכשיו את העץ שבצורתו הטבעית הכי מתאים למקום. כלומר, במקום צר נשתול עץ צר. כך נחסוך בעתיד עבודות גיזום ואחזקה יקרות, ונמצה את מלוא הפוטנציאל של העץ. אם נשתול במקום צר עץ שצורתו עגולה, נאלץ לגזום בתדירות גבוהה, מופע העץ יהיה לא טבעי, והוא עלול לא לפרוח, לסבול ולא לספק את הצרכים למענם נשתל. לסיכום, עלינו להתחשב במספר גורמים; תנאי המקום, גובה, רוחב, איזור אקלימי וסוג הקרקע.
2. הכשרת הקרקע: הכשרת הקרקע הינה פעולה שתשפיע על קליטת העץ ועל המשך הגידול באתר השתילה. תחילה עלינו לוודא שהקרקע עמוקה מספיק, מטר אחד לפחות, ושאין פסולת בנין או כל פסולת מתחת לעץ. במקרה שיש צורך להוסיף אדמה, עדיף תמיד להוסיף אדמה מקומית שהינה בעלת אותן התכונות. במקרה של הוספת אדמה זרה, מינימום עובי שכבת ההוספה הוא 40 ס"מ ועלינו להקפיד שהאדמה המוספת, הינה קלה יותר מהאדמה המקורית ולא להיפך. יש להוסיף לאדמה קומפוסט ודשן יסוד.
3. בחירת העץ במשתלה: אפשר להגיע למשתלה עם נתונים על מקום ומימדי אתר השתילה ולהתייעץ עם צוות המשתלה על בחירת העץ המתאים. חשוב ושווה לבצע את הקניה במשתלה ידועה ומקצועית. רק משתלה כזו יכולה לספק לנו מידע מדויק על העץ שאנו קונים ועל תכונותיו. מידע מדויק יאפשר לנו לבחור את העץ המתאים למקום המתאים, ובכך ליהנות שנים רבות מהעץ שקנינו ולחסוך כסף. עץ שנשתל במקום לא מתאים, או באיזור אקלימי לא מתאים, יגרום לנו להתמודד עם בעיות כגון: גיזומים תכופים, ריסוסים ואפילו כריתה. הגענו לעץ שלנו? עכשיו נבדוק שהוא ישר, נראה רענן, אין לו פצעים גדולים על הגזע, (מקסימום פצע פתוח ותקין יהיה קטן מעובי הגזע ביחס של 1/5), והעץ בנוי כך שיהיה קל לעצבו בעתיד (על עיצוב עצים בהמשך). צוות המשתלה מכיר טוב את העץ ותכונותיו, ויודע לספר לנו על פרט בוגר כזה שהוא מכיר באיזור המגורים שלנו.
4. שתילה ותמיכה: את בור השתילה רצוי להכין מראש (לפני קנית העץ). גודל בור השתילה יהיה 1X1 מטר. את כל השפוכת נפנה לערמה אחת. רצוי לטייב את האדמה עם קומפוסט ודשן, את הקומפוסט והדשן נערבב עם הערימה של השפוכת, ולא בתוך הבור. לאחר מכן נמלא את הבור במים, נחכה שהם ייספגו, ואז נמקם את העץ בבור כך שהענפים החשובים מופנים לכיוונים הנכונים, וגובה צוואר השורש הינו בגובה האדמה או קצת יותר גבוה. רצוי לתמוך את העץ בתמוכה או שתיים לא יותר, ולקשור אותו עם רצועות גמישות, כאלו שלא יזיקו לגזע ויאפשרו לו תנועה מסוימת.
5. עיצוב נוף העץ: שתלנו את העץ, עברה תקופת הקליטה שלו ועכשיו פורצים הרבה ענפים לכל כיוון, העץ מושקה ומדושן וגדל בקצב מהיר. עכשיו עלינו להבין מאיזו קבוצת צמחים העץ שלנו, מה הן תכונותיו וכיצד לעצב אותו על מנת שיהיה חזק לאורך שנים וימלא את הצרכים למענם נשתל: צל, הסתרה ומוקד של צבע בגן. עיצוב שלד העץ בשנים הראשונות דורש מומחיות והבנה רבה, עלינו לבחור את הענפים הראשיים ולגזום בזמן הנכון את הענפים הלא מתאימים. אם נבצע עבודה נכונה ומקצועית, נקבל אחרי 5-10 שנים עץ בעל שלד חזק, מופע סימטרי ונקי מפיצעי גיזום גדולים (כמו שניתן לראות על העצים בערי ישראל). פצע גדול ופתוח הינו מקור לצרות ובעיות, דרכו עלולים לחדור אל העץ מזיקים שונים ופטריות שעלולים לפגוע בשלד העץ ולגרום לקריסתו או מותו. לעולם יהיה עץ ללא פצעי גיזום, חזק בריא ועמיד יותר למחלות ומזיקים. בעץ שעוצב נכון בשנים הראשונות, נדיר שתהיה תופעה של שבירת ענפים או נפילה. אם שתלנו את העץ הנכון במקום הנכון והעץ שלנו קיבל טיפול נכון בשנים הראשונות, נהנה ממנו עשרות ואפילו מאות שנים שנים...